Kids´lab Abrakadabra v Národním technickém muzeu

   Každodenní hlídkování na webu Národního technického muzea, jestli už bylo spuštěno přihlašování na workshopy Kids' lab Abrakadabra, se o vánočních prázdninách vyplatilo. V pátek 26. dubna vyrazily Tomíkovky 2. C a 3. D do Prahy - a zatímco jedna třída bádala v laboratoři dr. Bubblera, ta druhá si zatím prošla expozice podle chuti.
   Každá ze tříd se rozdělila na bádání do dvou skupin, nadepsala si na placky svá jména a po vyzbrojení ochrannými pomůckami a zopakování pravidel chování v laboratoři začala s experimentem.
   Otestovali jsme postupně šťávy z pomeranče a citronu, umělý výrobek - tzv. "citronek" a pomerančový džus Capri Sonne na přítomnost vitamínu C. Šťávy jsme kapali do předem odměřeného detekčního roztoku (pipetování a sčítání požadovaného množství nám dalo docela zabrat) a množství nakapané šťávy a barevné výsledky jsme zaznamenávali do poznámkového archu.
   Nás to asi nepřekvapí, děti však poctivě objevovaly - obě přírodní šťávy obsahovaly velké množství vitamínu C. Průmyslově vyrobený "citronek" neobsahoval žádný a džus byl ředěný, takže se muselo nakapat více šťávy do roztoku, aby se alespoň částečně zesvětlil. 
   Nakonec jsme detekčními páskami otestovali množství vitamínu C v běžně dostupném ovoci a zelenině - kromě citrusů zvítězila paprika, následovalo rajče, ředkvička, hroznové víno, okurka a jablko.
   Dopravní situace nám přála a my unavení "přistáli" v odpoledních hodinách zpět před školou.

Mgr. Kateřina Kánská

Všechny obrázky jsou uloženy ve formátu *.jpg a s rozlišením 1024 x 683 pixelu.